Põgusalt Petserimaast

Setomaa

Mõtlesin, et lisaks konkreetseid allikaid tutvustavatele tekstidele oleks tore alustada uut aastat postitusega, mis on veidigi konkreetsem. Ning mõeldes Eesti peale ja mingi väga omanäolise piirkonna peale (seda ka suguvõsade uurimise mõttes), tuligi mõte uurida veidi Petserimaa (ehk Setumaa või Setomaa) allikaid ja seda, mida seal uurides silmas peaks pidama. Olen juba lugenud ja tähele pannud, et seal on asjad mõnevõrra teistsugused ja keerulisemad.

Esimese olulise asjana annab asjadele teise tee juba seegi, et seal elasid praktiliselt ainult õigeusklikud ja seetõttu ei ole kasutada selliseid allikaid nagu personaalraamatud. Ehk siis kõige paremad allikad langevad kohe ära. Lisaks ei olnud seal ka sellised valdasid nagu Eesti- või Liivimaal ning pole ka vallaliikmete nimekirju (hea allikas õigeusklike uurimisel).

Ehk siis seal tuleb alustada sellest, et leida inimeste kohta 1920.-1930. aastatel peetud perekirjad ja üritada sel viisil leida võimalikult varaseid andmeid. Mingit abi on ka neist nimekirjadest, mis koostati 1921. aastal, mil sealsed elanikud said endale perekonnanimed. Ehk siis enne seda on raamatutes kõik Pavel Petrovitšid ja Maria Afanasjevad – vägagi keeruline lugu. Ning lisaks neile allikatele ongi õigeusu meetrikad (vene keeles), mis pole ka tervikuna säilinud ja algavad 19. sajandi alguses ning üksikud pihilehed (peamiselt mõni aasta 18. sajandi lõpust).

Setode uurimine on seega väga keeruline ja ajamahukas töö! Üks raskemaid ilmselt üldse Eesti genealoogias.

Leave a comment